PREZENTAREA APLICAȚIEI <MOMENTE INCOVOIETOARE>

 

Calculele de rezistență la încovoiere constau în:

                        - Calcule de dimensionare pe baza formulei:

 

Wnec=Mi/sa

                       

 - Calcule de verificare pe baza formulei:

 

s =Mi/W

 

în care:

Mi = momentul încovoietor (daN cm)

W= modulul de rezistență la încovoiere (cm3)

s = rezistența la încovoiere (daN/cm2)

 

Rezultă că în ambele cazuri este necesar să cunoaștem valoarea momentului

încovoietor Mi.

Determinarea momentului încovoietor necesită formule și calcule de multe ori foarte complicate (în functie de schema de încărcare a "grinzii" respective și implicit timp mult.

 

Daca se mai dorește și calculul săgeții într-un anumit punct, sau determinarea unghiului pe care-l face fibra medie deformată cu axa grinzii neîncărcate, lucrurile se complică și mai mult și nu totdeauna dispunem imediat de formulele necesare (a căror căutare prin manuale devine iarăși o problema).

 

Pentru ușurarea muncii proiectantului și evitarea unor eventuale greșeli de calcul, vă ofer aplicatia <MOMENTE ÎNCOVOIETOARE> cu ajutorul căreia în câteva secunde puteți obține toate elementele legate de momentul încovoietor într-un anumit caz dat.

 

 

A.  Această aplicație faciliteazã calculul automat și rapid pentru:

1. Reacțiuni in reazime

2. Variația forțelor  tãietoare de-a lungul grinzii

3. Variația Momentelor încovoietoare de-a lungul grinzii

4. Momentul maxim și punctul unde apare

5. Ecuația fibrei medii deformate (y = funcție de x)

6. Sageata "f " (valoarea maximã a lui Y) și punctul unde apare.

7. Unghiul "alfa" al fibrei medii deformate fațã de linia orizontalã care reprezintã grinda înainte de încãrcare, și punctul unde apare.

 

B.  Meniul principal al aplicației se vede în foto 1, foto 2, foto 3, foto 4, foto 5 și foto 6 de mai jos.

El afișează un număr de 6 "pagini",  fiecare "pagină" conținând câte 5 sheme de încarcare. Fiecare schema are un <buton> de selecție pe care este inscriptionat numărul schemei
.

 foto 1

Avand selectata "pagina 1", din ea putem alege una din schemele de incarcare 1-5, dand click pe butonul cu numarul schemei respective


foto 2

Avand selectata "pagina 2", din ea putem alege una din schemele de incarcare 2-10, dand click pe butonul cu numarul schemei respective

 

 


foto 3

Avand selectata "pagina 3", din ea putem alege una din schemele de incarcare 11-15, dand click pe butonul cu numarul schemei respective

 



foto 4

Avand selectata "pagina 4", din ea putem alege una din schemele de incarcare 16-20, dand click pe butonul cu numarul schemei respective

 



foto 5

Avand selectata "pagina 6", din ea putem alege una din schemele de incarcare 21-25, dand click pe butonul cu numarul schemei respective

 



foto 6

Avand selectata "pagina 6", din ea putem alege una din schemele de incarcare 26-30, dand click pe butonul cu numarul schemei respective

 

 

 

C. La selectarea unei scheme (de exemplu Schema 2) apare un ecran de genul:

 

    foto 7

Aici, dupa efectuarea calculelor, am selectat in staga ecranului pagina"Reactiuni in reazeme si Fortele taietoare"pentru a vedea formulele de calcul pt. ele,  si pt. avedea rezultatul calculelor pt.ele, in dreapta ecranului am selectat pagina "Reactiuni" ( ambele pagini au aceeasi culoare - gri).

Daca dorim sa vedem formulele de calcul si rezultatele calculelor pentru momentele incovoietoare, m selectam pagina din stanga sipagina din dreapta de culoare bej (vezi foto 8)

Daca dorim sa vedem formulele de calcul si rezultatele pt. ecuatia fibrei deformate, sageata si unghiurile fibrei deformate,  selectam paginile din stanga si din dreapt de culore verd. (vezi foto 9)


 
          foto 8  


foto 9



   
foto 10

Aici am selectat pagina  "Notatii" (din stanga ecranului) care ne prezinta notaiile si sensul lor, pentru intraga aplicatie.    

                              

D. Iata ce conțin aceste "ecrane":

 "Grupul de pagini" din stânga ecranului:

- Notațiile utilizate sunt scrise în "pagina" de culoare roz deschis

- Formulele pt. reacțiuni și forțe tãietoare sunt scrise in "pagina" de culoare gri.

- Formulele pt. momentele încovoietoare sunt scrise în "pagina" de culoare bej

- Formulele pt. ecuația fibrei medii deformate, sãgeata și unghiul de deformare sunt scrise în "pagina" de culoare verde.

Aceste titluri sunt scrise in antetul fiecãrei pagini

Paginile sunt reprezentate ca fiind suprapuse, din fiecare vãzându-se antetul cu titlul respectiv.

Pentru a citi conținutul uneia din pagini, dați click pe titlul ei.

 

Toate formulele de calcul din acest "grup de pagini" sunt date doar pentru informarea Dvs. deoarece programul executã automat toate calculele din aceste formule daca introduceți datele pe care vi le cere, în coloana "CALCULE" din partea dreaptã a ecranului (vezi mai jos)

 

E.  În dreapta acestor "pagini" ( în partea de mijloc a ecranului) este prezentatã schița de încãrcare a grinzii:

- punctele de referire în text și formule sunt notate de-a lungul liniei care reprezintã axa 0-x și anume A,1,B,(uneori A,1,2,B)

- vectorii :

            VA = reacțiunea în punctul A

            VB = reacțiunea în punctul B

            T = forța tãietoare

- diagramele:

             variația forței tãietoare

             variația momentelor încovoietoare.

             

F.  În partea dreaptã a ecranului este datã coloana "CALCULE" 

- în partea dreapta-sus a ecranului sunt cãsuțele de text pentru introducerea datelor necesare calculului, cu indicarea unitaților de mãsurã respective (denumirea și unitãțile de mãsurã sunt colorate cu albastru)            

- În partea dreapta-jos a ecranului apare un alt "grup de pagini" (gri, bej si verde) suprapuse, în care apar rezultatele calculului cu indicarea unitaților de mãsură colorate în roșu.

 

Fiecãrei "pagini" de o anumitã culoare din "grupul de pagini" din stânga ecranului (cu formule) îi corespunde "pagina" de rezultate (de aceeași culoare) din "grupul de pagini" din dreapta ecranului, cum se vede in foto 7, foto 8,si foto 9 de mai sus

                                                                      

G.  Cum se lucreazã ?

- În cãsuțele de text (cu notații de culoare albastrã) din coloana "CALCULE" din dreapta ecranului, introduceți valorile respective.

Pentru orientarea Dvs. consultaþi schița din mijlocul ecranului.

Dacã introduceți valori incompatibile cu schița sau formula respectivã, programul va emite mesajul de eroare respectiv, nepermitându-vã sã mergeți mai departe pânã nu itroduceți o valoare corectã. (Riscul de eroare este practic nul).

- Apãsați butonul de comandã <CALCULEAZÃ>

- Dacã ați omis completarea uneia din casuțele de text pentru datele de calcul, în acest moment programul va emite mesajul de eroare "introduceți valoarea" și  trimite pointerul în cãsuța în care ați uitat sã introduceți valoarea respectivã.

- Dupa apãsarea cu succes a butonului de comandã <CALCULEAZÃ>, în partea de jos a coloanei "CALCULE" ( în "grupul de gagini" <REZULTATE> scris cu roșu, apar rezultatele calculului.

(vezi foto 7, foto 8 si foto 9 de mai sus)

 

TOTUL DUREAZÃ DOAR CÂTEVA SECUNDE !!!

 

IMPORTANT !!

Dacã vreți sã reluați calculele cu alte valori, dați click pe prima cãsuță de introducerea datelor (cea mai de sus) și automat se vor elibera toate casuțele de text.

NU INTRODUCEȚI VALORI NOI ÎN CASUȚELE CARE CONȚIN ÎNCÃ VALORI DIN CALCULUL ANTERIOR !

 

INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA